logo
 Szofi Algorithmic Research Inc. (Budapest), SzofiUSA Inc. (New York)
picture
Brooklyn Credit Risk Monitoring System

A banki szféra döntéshozóinak minden egyes döntése kockázatvállalást jelent. A banki üzemvitelt érintő kockázati faktorok rendkívül sokrétűek, különböző súlyokkal ugyan, de mindegyikük kifejti hatását.

Az elmúlt 4 év pénzpiaci történései: a drámai mértékű eszközportfólió romlás, a likviditási kockázatok növekedése, a kölcsönös bizalmatlanság még inkább reflektorfénybe állította ezeket a kérdéseket.

A pénzügyi szférában is a kockázat/haszon arányok megfelelő értékelése jelenti azt a kihívást, amellyel a banki hierarchia különböző szintjein dolgozó döntéshozóknak naponta meg kell felelniük.

A Szofi Algorithmic Research Kft és a SzofiUSA Inc. által kifejlesztett Brooklyn Hitelportfólió-monitoring rendszer a Bank és a BISZ közötti adatforgalom folyamatos statisztikai elemzését, monitoringját végzi úgy, hogy a statisztikai analízis eredményeit egy többnézetű vezetői információs rendszernek adja át. (A többnézetűség a különböző szintű döntéshozók számára kialakított rendszernézeteket jelenti.)

Támogatott döntéshozói szintek

- Felső szintű döntéshozói támogatás
- Elemzői támogatás
- Hitelügyintézői, hitelbírálói támogatás

Felső szintű döntéshozók számára nyújtott előnyök
Áttekinthető Napi Jelentés formájában a legfontosabb és legfrissebb elemzések alapján, azonnal áttekinthetők a Hitelportfólióban bekövetkezett változások. Egy-egy tömör információt, top-down módon, tovább részletezhetünk.

A Napi Jelentés részeként figyelmeztető üzenet érkezik akkor, ha a portfóliót érintő valamely paraméterben a negatív irányú változás szignifikáns módon megváltozik.

A rendszer korai kockázatfelismerő képessége biztosítja a proaktív portfólióvédelmet.

Banki elemzők számára nyújtott előnyök
A Brooklyn Statistical Engine és Data Analysis Engine alrendszerei által előállított "atomi statisztikák", amelyekből a komplex információkat készíti el a rendszer, egy jól definiált interfészen keresztül az elemzők számára is elérhetők. Ezeknek az adatoknak a birtokában egyéb - a Brooklyn által nem elvégzett - eseti jellegű komplex elemzések, jelentések is könnyen elvégezhetők.

Hitelbírálók, hiteltörlesztések ellenőrzését végzők számára nyújtott előnyök
Jelenleg, a KHR-számára biztosított ügyféladatokra támaszkodva az alábbi funkciókkal támogatja a Brooklyn a proaktív hitelvédelmet.

A tőketörlesztés lefolyásának (tőkelefutás) elemzésével már korai szakaszban felismeri a rendszer azokat a hiteleket, amelyek nemfizetési valószínűsége növekszik.

Lényegi matematikai statisztikai tudás nélkül is könnyen értelmezhetők a rendszer által előállított adatok, így az ügyintéző még időben megteheti azokat a megelőző lépéseket, amelyeket a banki protokoll számára előír.

Az ügyféladatok elemzésével a Brooklyn tanuló rendszere képes előminősíteni a leendő ügyfeleket, így jelentős támogatást képes adni a credit-scoring folyamatát végző ügyintézőnek.

Brooklyn Demo (Ismertetők és videók)

Brooklyn modulok

Brooklyn Basic
Brooklyn Advance
Brooklyn PRM (Proactive Repayment Monitoring)
Brooklyn Credit Scoring Assistant
Brooklyn Analyst