Jacob D. Foster
Beresit Pattern

Kedvezménnyel vásárolok!

2018-ban, Szentpéterváron, a világhírű orosz Sztyeklov Matematikai Kutatóintézetben, egy olyan számelméleti tételt sikerül bebizonyítania két kutatónak, amely a közvetett kapcsolatban áll a régóta megoldatlan Riemann-sejtéssel. A tételből levonható nyilvánvaló következtetések nem csak őket, hanem amerikai barátaikat, a New York-i Columbia Egyetem számelméleti tanszékének kutatóit is megrázza. A tétel felfedezésével egyidőben, rejtélyes és gyógyíthatatlannak tűnő betegség is felüti fejét a kutatók körében. Az orosz és az amerikai hatóságok döbbenten állnak a tény előtt, hogy országaik legjobb koponyái heteken belül halottak lehetnek.

Az NSA BigData klaszterén dolgozó Dr. Jacob Landau és gyerekkori barátja, az elméleti matematikában zseniális Dr. Joshua Bergmann, és segítőjük a neurológus Dr. Ashley Wolf versenyt futva az idővel próbálják meg feltárni az orosz és amerikai matematikusok körében megjelenő betegségnek és a tételnek az esetleges kapcsolatát. Az amerikai és orosz titkosszolgálatok közös erőfeszítéseként meglepő eredményre jutnak, olyanra, amelyről talán jobb is lenne nem tudniuk.

A New Yorkban, Szentpéterváron és Budapesten játszódó történet a valóság és a fikció határán mozog, feltűnnek benne olyan ismert nevek is, mint Bill Gates, Elon Musk és Larry Ellison. A történet megidézi a világhírű magyar és orosz matematikai iskola nagy neveit is, Erdőst, Vinogradovot, Csebisevet.

A napjainkban zajló viták egy része a Mesterséges Intelligencia alkalmazásának kockázat-haszon arányairól szólnak. A regény hátterében ezek a kérdések sejlenek fel, de egy furcsa csavarral a probléma transzformációja még izgalmasabb területre viszi el az olvasót és olyan kérdéseket feszeget, amelyekre régóta nincs megnyugtató válasz.

Official Trailer of this book

Hungarian translator is Zsofia Diosi (Szofi Press Publishing)